Friday, February 3, 2012

Today, 8 years ago..

I will always remember today's date for two important things happened in my life.. let me share with all walaupun some of my close friends know already..

It was 8 years back, but everything was so fresh to me.. macam baru semalam saja.. (cheewah, rasa mcm penulis novel la pulak..)


3rd February 2004, it was Tuesday, after sending Aizal to work (sent depan gate rumah la..), I get myself ready as I got a matter in Sungai Petani Magistrate Court. I went as usual, on the dote of 9 AM, terkejar2 climbing the court stairs, phew.. I managed to get order in term for the case.. I met few lawyer friends, we had little chat. Somehow I just don't feel comfortable in my tummy and I excused myself to go back home.


Back home, I told my Acheh maid, Agus, that I think the time has come. This was my third experience, so I think my guess was correct walaupun the due date was another two weeks. I went upstairs, took my hospital bag (which always ready) and every 20 minutes the contraction came on. I called my mom in Kangar, told her that I was leaving to Jitra Specialist Centre. , it was nearly 11 am. Mom and all my siblings were having little gathering at grandma house, bakar2 ikan, hurmmm...


When I realized I was bleeding at 12pm, I knew I had to leave for the hospital. I registered myself and done check ups at Jitra Specialist Centre which is 100kms from Sungai Petani! Mom was against it since it's far. I was just happy and comfortable with the Doctor. I gave birth to my second child, Adam with him when he was attached with Putra Medical Centre (PMC). Later when he operated on his own at Jitra, I followed him.. He was Dr. Che Rozmey. Yes, he is the one. Doctor Jus Mate 5. :)


Since Aizal was at work (in Alor Star at that time), I called my mom's sister (my Mak Teh) (she stayed in SP) and she and her husband willing to send me. There we go from SP to Jitra. I called Zira, my firm partner and told her it was time. My uncle drove my Satria at 150kms/ per hour thru the highway and later approaching Alor Star Selatan, our car was stopped by a police road block! Cepat2 Makteh bagitau polis, "dia nak bersalin!".. Without any delayed, the policeman asked my uncle to proceed. After the exit of Jitra, we met Aizal there and we arrived at the JSC by 1.30pm. The pain was bearable.. I can still enjoyed the journey, still can chat laughed with my aunt and uncle..


At 2PM, I was already in the labor room, preparing for a normal delivery. Dr Rozmey was at all times, motivate and cheerful. I can't remember the doctor's name who did my epidural.. heheh.. mintak epidural jugak.. (kalau tak mau epidural baik tak yah bersalin kat hospital swasta!!) Aizal was with me, consoling walaupun tak la sakit sangat. Dr Rozmey said the baby was fine, when he monitored thru the 'CCTV'. The count was taken and Dr said my opening was only 4 cm and I will delivery in 4-5 hours. While Aizal and I were chatting, a nurse came once a while checking the baby heart beats, where suddenly, the nurse was running for Dr Rozmey and both of them rushing back to us. We were puzzled. Dr Rozmey suddenly said to the nurses, "Get ready the OT!".. We were wondered what happened, since I felt nothing.. Then Dr said to us, "The heart beat of the baby is so weak, we have to operate you." Then only I felt pain.. Not really the labor pain but scary on the operation thingy! :p


When I was pushed to the operation theater, I saw mama, ayah and maktok were already there. Mama told me, they just left the ikan bakar, tak sempat makan.. Aizal was with me in the OT, while the Dr. was on his task. I was awake at all times, sometimes feeling sleepy and drowsy. At 3.20 PM, a baby boy was taken out from my tummy. His sounded like his brother, Adam. The baby was taken out to the nursery while Dr was on his task to "close" back the opening.. I heard the nurses and the Dr counted 1-10.. then after 5 minutes, counted again 1-10.. then again 1-10.. I was wondering what were they counting? I asked Aizal, he said that they were counting my fingers.. hahaha.. very funny.. later he explained that they were counting on their operation utensils used on me, afraid they might left anything behind in my tummy.. I was laughing for a moment..


Then suddenly Dr Rozmey went out. My epidural Dr came along with him. They talked, they discussed. I couldnt really understand what the hell thay were talking.. The epidural Dr tried to make a short conversation with me, asking me to stay awake and not to close my eyes.. Then both of the doctors were talking, something serious but things that I never understand..(ye la, bahasa doctor, aku ni lawyer..)


Then the Dr rushed outside, with the handphone on him, rushed in, then again rushed out, done something to my tummy, rush back outside.. Meanwhile, my epidural doctor, kept by my side with Aizal, he kept on calling my name, asked me not to fall asleep. I feel very weak, drowsy.. Later I heard Dr Rozmey talked to Aizal, expaining something and I heard Aizal said, " whatever the best Dr.". Later I saw Aizal was asked to sign a paper and he did in seconds.


In half awake, I asked Aizal what was going on.. Aizal then said.."Adik (Aizal called me Adik), in order to save your life, Dr had to removed your uterus, u can't stop bleeding otherwise.." I was still drowsy, blanked, did even understand what Aizal was saying.. Then I asked him again," what does it mean by removing my uterus?".. Aizal said," it means.. we can't bear child anymore, sayang.. " I was so sad when he said that. I want to have more children, I only have a girl..I felt like crying, so I called for the Dr. Dr. Rozmey came nearer. I said to him, "No, Dr. don't do that. any other way?" Dr then explained, "this is the only way to save the mother's life. I'm so sorry..". He then explained to me that I have lost almost 40 % of my blood body. My womb and uterus kept on bleeding non stop. Aizal then signed the consent letter to removed my uterus. Without any delayed my uterus then was removed! I was also been explained that my cervics was also removed since cervics worked together with uterus so no point leaving cervics without uterus.. itu mcm pon ada..


Then, due to lost lots of blood, after 3 hours struggled, I was transferred to GH Alor Star in an ambulance for blood transfusion... ( Merasala aku naik ambulance yg bunyi nino nino tu..) My baby was left at JSC just like that. No one care about him, I don't even had a chance to kiss and hold him. Mama and Maktok cried with me in the ambulance. I was blanked. But my spirits were strong, I said to mama, "Tak boleh bagi cucu dah kat Mama.. Rezeki 3 saja Allah bagi.."


I was treated like so called emergency patient when arrived at the GH.. (tak pernah lagi aku tgk GH kalut, selalu rilek saja..) Transfussion was done. I was at ICU for 6 days.. Frankly, I couldn't explained my feelings at that time. May be because of my drowsiness, the feelings just went off.. But when I was ok after few days at the GH, when every nurses and Drs came and asked me questions like ," anak dah berapa?", "ada girl, ada boy?", then started making statements like "muda lagi, baru 29!", "oh, kesiannya..".. Then I started to realize, removing uterus and cervic was not a simple thing.. It had change my life!


Aizal was very supportive.. I said to him, "Kalu u nak kawin lain, u jaga.. sebab u yg bagi consent to remove my uterus.." Hahaha.. He then said to me, "even though u still can bear children for me, I will not allowed after what I've seen u gone thru.." With the counseling from the doctors, I took the positive sides.. Even though I lost my uterus, my cervics, I still have the baby. (Dr said there are some cases, the mother lost both, baby and uterus), So, syukurlah that I have 3 kids, I have a girl and I have two boys..


I'm like a normal mother and wife now, except that I'm clean at all times. I have no menses, feel free to go to Hajj without taking any pills, save money on buying sanitary pad monthly, and can start dieting without risau akan ada baby fat lagi.. (tapi tak kurus2 pun.. hahaha..)


Whatever happened, I accepted it from Allah.. Mesti ada hikmah di sebaliknya.. At least I have been given a chance by Him to see my kids growing.. So, untuk Akif Aizal, Happy Birthday, sayang yg ke 8, eventhough mama undergone hard times to bring you into this world, mama tak pernah kesal.. (malas study, siap la kau!!) I love u so much, dear!

Tuesday, January 17, 2012

Artikel untuk dikongsi bersama.

Saya ditanya oleh seorang sahabat yang mempunyai masalah rumahtangga. Dia wanita Muslim yang merasakan dirinya tidak terbela. Saya terjumpa artikel yg di tulis oleh Dr. Asri berkaitan masalahnya dan suka saya utk berkongsi di sini:


Isteri Boleh Minta Cerai

sinar2.jpg

Soalan: Saya seorang wanita yang merasa tertipu. Atas cadangan beberapa pihak saya menerima pinangan seorang pemuda. Mereka kata dia seorang yang baik. Kami pun bernikah. Setelah bernikah baru saya tahu dia seorang penagih dadah. Sudah dua kali dia ditahan. Saya tidak sanggup lagi bersuamikan dia. Dia pernah memukul saya. Malu saya di tempat kerja.

Saya ingin minta diceraikan atau kami dipisahkan. Ramai yang beritahu saya berdosa isteri minta cerai. Keluarga dia lebih-lebihan kutuk saya, kata saya isteri yang tidak baik kerana hendak minta cerai. Allah murka kepada isteri seperti saya. Dr, kenapa saya rasa tertindas jadi perempuan dalam agama saya sendiri?

Fazlina, Kuala Terengganu.

Jawapan Dr Mohd Asri Zainul Abidin:

Semoga Allah mengeluarkan puan dari kezaliman manusia. Berikut adalah jawapan saya dalam masalah yang puan kemukakan:

1. Jika benar seperti yang disebutkan, pihak yang memperkenalkan suami puan kepada puan sehingga puan menerima pinangannya itu berdosa kalau mereka tahu dia seorang penagih tetapi tidak memaklumkannya kepada puan. Mereka termasuk dalam golongan yang menipu dan melakukan penyaksian dusta. Dosa keperitan hidup yang puan tanggung akan dikenakan juga kepada mereka atas penipuan tersebut. Nabi s.a.w bersabda:

“Sesiapa yang memperdaya kami (kaum muslimin) maka dia bukan dalam kalangan kami. Tipu daya dan tipu helah itu dalam neraka” (Riwayat al-Tabarani dan Ibn Hibban, dinilai sahih oleh al-Albani).

Dalam hadis ini Nabi s.a.w menyatakan mereka yang menipu orang Islam itu terkeluar dari jalan petunjuk baginda. Bahkan perbuatan itu tempatnya dalam neraka.

2. Seorang muslim hendaklah berlaku jujur apabila ditanya tentang bakal suami atau isteri yang hendak seseorang kahwini. Memberitahu perihal seseorang kepada yang ingin membuat pertimbangan untuk menerima atau menolak pinangan tidak termasuk dalam mengumpat yang diharamkan.

Cumanya, pemberitahuan itu hendaklah sekadar yang diperlukan tanpa berlebihan kepada perkara-perkara yang tiada kaitan. Dalam hadis, apabila Fatimah binti Qais bertanya pendapat Nabi s.a.w mengenai Mu’awiyah bin Abi Sufyan dan Abu Jahm yang datang meminangnya, Nabi s.a.w menjawab:

“Adapun Abu Jahm dia tidak menurunkan tongkatnya dari bahunya. Sementara Mu’awiyah seorang yang miskin tiada berharta. Kahwinilah Usamah bin Zaid” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Dalam hadis ini Nabi s.a.w memberitahu perihal Abu Jahm dan Mu’awiyah yang menjadikan tidak sesuai untuk diterima pinangan mereka. Tidak menurunkan tongkat dalam hadis tersebut boleh jadi bermaksud sering bermusafir atau suka memukul wanita. Kemiskinan Mu’awiyah juga dimaklumkan oleh Nabi s.a.w untuk mengelakkan masalah. Bahkan Nabi s.a.w mencadangkan calon lain yang lebih baik.

3. Rumahtangga atau perkahwinan bukanlah penjara seksaan untuk seorang lelaki atau wanita. Ia sepatutnya dibina atas cinta dan kebahagiaan, bukan kebencian dan permusuhan. Jika kebencian dan permusuhan mengambil tempat, maka tiada ertinya lagi untuk sesuatu perkahwinan itu diteruskan. Ia akan lebih mengundang dosa daripada pahala. Ia akan merosakkan jiwa dan ketenteraman perasaan.

Hidup ini bukan sekadar untuk bertarung dengan masalah sebuah rumahtangga semata sehingga melupai tujuan kehidupan yang sebenar. Untuk itu, Islam mensyariatkan talak dan beberapa pintu lain seperti khulu’ dan fasakh untuk memboleh seseorang keluar dari neraka kehidupan dan mencari ketenteraman yang baru. Islam tidak seperti sesetengah agama yang menganggap perkahwinan itu semestinya abadi dan tiada jalan keluar lagi sekalipun terpaksa hidup memamah derita.

4. Pemikiran sesetengah masyarakat Islam bahawa penceraian atau talak itu semua buruk adalah tidak benar. Talak atau cerai adakalanya disuruh oleh al-Quran, jika perkahwinan sudah tidak lagi membawa kebaikan. Firman Allah: (maksudnya)

“Dan apabila kamu menceraikan isteri-isteri (kamu) kemudian mereka (hampir) habis tempoh idahnya maka bolehlah kamu pegang mereka (rujuk) dengan cara yang baik atau lepaskan mereka dengan cara yang baik, dan janganlah kamu pegang mereka (rujuk semula) dengan tujuan memberi mudarat, kerana kamu hendak melakukan kezaliman (terhadap mereka); dan sesiapa yang melakukan demikian maka sesungguhnya dia menzalimi dirinya sendiri. dan janganlah kamu menjadikan ayat-ayat (hukum) Allah itu sebagai ejek-ejekan (dan permainan), dan kenanglah nikmat Allah yang diberikan kepada kamu, (dan kenanglah) apa yang diturunkan kepada kamu iaitu Kitab (Al-Quran) dan hikmat (sunnah), untuk memberi pengajaran kepada kamu dengannya. dan bertaqwalah kepada Allah serta ketahuilah: sesungguhnya Allah Maha mengetahui segala-galanya” (Surah al-Baqarah, ayat 231). (Surah al-Baqarah, ayat 231).

Maka talak itu jika membawa kebaikan seperti mengelakkan kezaliman antara suami dan isteri atau anak-anak, maka itu adalah suatu kebaikan. Jika membawa keburukan maka keburukan atau perkara negatif dibenci oleh Allah dan RasulNya. Adapun hadis riwayat Abu Daud:

“Perkara halal yang paling dibenci Allah ialah talak” merupakan sebuah hadis yang dhaif atau lemah.(lihat: al-Albani, Irwa al-Ghalil, 7/106, Beirut: al-Maktab al-Islami).

Sementara hadis:

“Kahwinilah dan jangan kamu talak, kerana talak itu menggoncang Arasy” adalah sebuah hadis yang palsu. (lihat: al-Albani, al-Silsilah al-Daifah, 1/278, Riyadh: Maktabah al-Ma’arif).

Hadis ini amat tidak lojik, bagaimana mungkin Arasy Allah bergegar dengan perceraian seseorang?! Sedangkan Nabi s.a.w sendiri pernah mentalakkan isteri baginda.

5. Wanita juga boleh memohon fasakh (bubar perkahwinan) atau khulu’ (tebus talak) jika dia merasakan suaminya sudah tidak sesuai dengannya dan dia tidak mampu lagi menunaikan tanggungjawab sebagai isteri. Isteri Thabit bin Qais pernah datang kepada Rasulullah s.a.d dan mengadu:

“Wahai RasululLah! Aku tidak mempertikaikan Thabit bin Qais di sudut akhlak dan agamanya. Namun aku membenci kekufuran dalam Islam. Maka RasululLah s.a.w pun bersabda: Mahukah engkau mengembalikan kebunnya? Jawabnya: “Ya”. Lalu RasululLah bersabda kepada Thabit: Ambillah kebunmu dan talakkanlah dia” (Riwayat al-Bukhari).

Membenci kekufuran dalam Islam bermaksud penderhakaan terhadap suami yang akhirnya menyerupai kaum yang tidak beriman. Ada juga para ulama yang menafsirkan maksudnya dia terdesak menjadi kufur kerana ingin membebaskan diri dari suami. Kata al-Imam Ibn Qudamah al-Maqdisi (meninggal 620H):

“Sesungguhnya wanita apabila membenci suaminya disebabkan akhlak atau rupa paras atau agama atau usianya yang tua atau lemah atau seumpamanya dan dia takut tidak dapat menunaikan perintah Allah dalam mentaati suami, maka harus baginya untuk khulu’ (tebus talak) dengan bayaran gantian untuk dirinya. Ini berdasarkan firman Allah: (maksudnya): “jika kamu takut keduanya (suami isteri) tidak dapat menegakkan aturan-aturan hukum Allah, maka tidaklah mereka berdosa – mengenai bayaran (tebus talak) yang diberikan oleh isteri untuk menebus dirinya”(Surah al-Baqarah:229) (Ibn Qudamah, al-Mughni, 10/267, Kaherah: Hijr).

6. Seorang suami yang menagih dadah boleh membahayakan isteri. Sama ada boleh membawa penyakit yang bahaya seperti aids atau mendorong dia berlaku kejam. Kes-kes seperti ini tidak sepatutnya ditangguhkan. Surat bukti sah suami terjebak dengan dadah sepatutnya cukup untuk memboleh perkahwinan dibatalkan oleh pihak kadi atau mahkamah. Ini jika mahkamah mempunyai kesedaran tentang keadilan melebihi kecenderungan mempertahankan kerenah birokrasi.

7. Sebenarnya, banyak perkara yang disebut oleh para ulama yang membolehkan perkahwinan dibatalkan atau dibubarkan (fasakh) apabila berlaku kezaliman kepada isteri. Dr Karim ‘Abd al-Karim Zaidan ketika mambahaskan tentang memisahkan (tafriq) suami dan isteri disebabkan mudarat menyebut dua jenis mudarat yang memboleh isteri menuntut untuk dia dipisahkan.

Satunya, mudarat dari segi fizikal seperti suami memukul, atau membuatkan sesuatu yang menyebabkan kecederaan. Kedua, segi jiwa atau psikologi seperti suami memakinya, atau tidak lagi mahu bersetubuh dengannya, atau menengkingnya atau enggan berbicara dengannya. Dr. Zaidan juga memetik apa yang disebut oleh al-Dardir dalam al-Syarh al-Kabir:

“Bagi isteri boleh menuntut dipisahkan dari suami disebabkan mudarat yang dilakukannya; iaitu apa yang tidak diizinkan oleh syarak untuk dia buat seperti meninggalkan isteri atau memukulnya tanpa sebab yang dibenarkan syarak. Atau memaki dia atau bapanya seperti menyebut: Wahai anak anjing, atau wahai anak kafir! Atau wahai anak orang yang dilaknat. Ini seperti yang berlaku dalam kalangan mereka yang tidak senonoh. Di samping itu tambahan kepada dipisahkan, dia patut dihukum untuk diadabkannya. Ini seperti jika dia meliwat isteri”. Dr Zaidan seterusnya memetik apa yang disebut oleh Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah: “Maka dianggap memberi mudarat kepada isteri yang boleh dipisah (difasakh) apabila suami meninggalkan persetubuhan dalam apa keadaan sekalipun. Samada suami sengaja atau tidak sengaja”. (Dr Zaidan, al-Mufassal fi Ahkam al-Mar’ah 8/439. Beirut: Muassasah al-Risalah).

8. Jelas, Islam sama sekali tidak pernah menzalimi wanita. Apa yang berlaku dalam banyak keadaan adalah disebabkan oleh pengurusan sesetengah pihak tentang urusan wanita yang tidak menekan nilai-nilai keadilan, keselamatan wanita, perasaan mereka yang lemah dan seumpamanya. Janganlah disalahkan Islam, sebaliknya lihat keadilan Islam jendela nas-nas yang sahih.

9. Perkara yang terpenting dalam hal puan ini, berdoalah kepada Allah agar dibebaskan diri dari keadaan puan dan diberi gentian suami yang lebih baik dan soleh. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui tentang masa depan seseorang, pohonlah masa depan yang baik daripadaNya.

Tuesday, November 29, 2011

sekolah asrama!

It has been so loooooongggggg since I last updated my blog. Kalau nak bagi alasan, memang buleh create beribu2 tapi dua je perkataan yang terbaek. MALAS dan SIBUK! Tahun ini merupakan tahun Arina ambik UPSR, dengan situasi kami berada di Dunedin, New Zealand selama setahun, membuatkan anak2 telah menghadapi sedikit ketinggalan dalam subjek2 di sekolah terutamanya Bahasa Melayu Penulisan dan Pemahaman. Lalu si ibu ini telah menjadi begitu kelam kabut dan gelabah, melihat keputusan anak2 yang asyik mendapat B untuk Bahasa Melayu, maka hidup si ibu itu menjadi tunggang langgang bila terpaksa berkorban jiwa dan raga, masa dan tenaga menghantar anak2nya ke tuisyen dan membantu ulang kaji di rumah. Wokeh! Cukup kot alasan tu kenapa aku lama tak update blog! hahaha..


Alhamdulillah, dengan iringan doa, berkat usaha, dan limpah perkenan rezeki dari Yang Maha Esa, Arina telah mendapat 5A dalam UPSRnya! Susah nak digambarkan perasaan ini, maklumlah anak pertama. Aku lah ibu yang sangat bangga. Lalu kusujud syukur padaMu Ya Allah! Engkau telah memperkenankan hajat hambaMU ini. Lalu 3 hari lepas pengumuman UPSR itu, aku dan Arina membayar puasa nazar kami tanda syukur dan terima kasih yang tak terhingga..


Selesai bab UPSR dan debarannya. Hari ini, diriku terpanggil untuk menulis dan berkata2 tentang sesuatu yang agak mengganggu hatiku. Aku terbaca luahan rasa kawan2 Arina di Facebook, yang mahu diri mereka ditempatkan jauh2 ke sekolah asrama penuh kerana alasan mahu jauh dari keluarga!


Aku dan Aizal mungkin mempunyai pendapat yang kolot atau berbeza dari ibubapa yang lain. Kami mengatakan 'tidak' pada sekolah berasrama penuh, MRSM dan yang sewaktu dengannya. Selain dari pendirian Arina sendiri yang tak mahu ke sekolah asrama, yang mana kami menghormatinya (kang dipaksa, dia keriau2 nak lari keluar, mama dia mesti mengamuk sebab duit dah habeh beli cadar baru, uniform baru dan timba baru! ;p) So sebulat suara lembaga kabinet memutuskan Arina akan hanya memohon ke sekolah menengah harian yang terpilih.. seperti mamanya yang masuk sekolah Derma.. hikhikhik.. (nak jugak letak nama sekolahku yang kusayang..)


Aku punya banyak alasan mengapa tak mahu Arina ke sekolah asrama penuh tapi bila disoal cikgu2 Arina, aku menjawab mudah, "sapa nak tolong mama dia lipat kain?" hahaha... Walaupon itu nampak satu penderaan, tapi bukankah aku sedang mengajar anakku erti kehidupan yang sebenar sebab walau seberjaya manapun seseorang perempuan itu, tetap kena lipat baju kan.. haha..


Mungkinkah kami ni jenis yang terlalu protective? Mungkin jugak, tapi sejujurnya aku mahu melihat anak membesar di depan mata setiap masa. Aku mahu melihat depa menunaikan solat di depan mata, menjamah masakan dari air tanganku, mencium mereka sebelum tidur dan mendengar cerita mereka bila saat mereka masuk kereta balik dari sekolah.. Itulah kebahagianku!


Berbalik kepada cerita luahan rasa kawan2 Arina yang nak pergi jauh sejauhnya dari keluarga.. hatiku rasa sedih. Alasan itu sungguh memedihkan bila si anak tidak mahu tinggal bersama keluarga. Menggunakan perkataan benci dengan keluarga dan nak pergi jauh supaya tak dengar masalah keluarga. Kasihannya pada anak yang baru berumur 12 tahun itu.. Semoga Allah bersihkan hati mereka, supaya tiada sifat dendam pada keluarga apabila dewasa nanti terutamanya pada ibu dan bapa, kerana kejayaan hidup kita adalah hasil doa, kasih dan sayang antara mereka.


Untuk renungan diri aku jua, jadilah insan yang terbaek untuk anak2 kita. Tak kira sama ada kita single mother, atau mother of a weekend husband, just be the best as u can to design your kids' future and characters. Kerana anak2 sangat2 memerlukan kita semasa mereka kecil, semasa mereka memerlukan guidance dan good examples. Once they grown up, it's too late already. Semoga Allah menjadikan kita ibu yang baik, disayangi anak2 sampai akhir hayat kita..


Buat Arina, as mama always tell u, menjadi wanita yang berjaya bukan hanya dengan berjaya dalam pelajarannya, tapi berjaya mendidik anak2nya, dan menjadi isteri yang solehah. So for a start, a girl kena suka masuk dapur, rajin kemas rumah.. termasuklah lipat baju!! Hikhik.. Mama loves u, dear.. thanks alot for what u are now. keep up the good job!

Wednesday, April 20, 2011

kerana RM13.50!!

Last weekend kami balik Perlis. Sempena birthday nephewku Danial (anak adikku Fendi), kami semua checked in kat Putra Palace. Alasannya nak melayan budak2 mandi pool.


Sebelum checked in, aku dan Mira singgah kat satu kedai runcit mambeli beberapa barang makanan nak bawak ke Hotel. Aku beli Milo 3 in 1, Nescafe, Roti dan beberapa snack lain. Lepas bayar, dalam kereta, aku tiba2 mencongak bil yang aku bayar masa kat cashier kedai tadi. "Mengapa macam murah?," aku bertanya Mira. Mira dan aku mula mencongak. Kurang RM13.50. Aku sedar itu harga Milo 3 in 1. Maksudnya, cashier itu telah terlupa scan Milo itu.


"Macam mana ni Mira? Nak patah balik?" aku tanya Mira. Oleh kerana hujan lebat, aku dan Mira decide nak terus ke Hotel saja.


Sebabkan kedai itu dekat dengan rumah mama, aku kata pada Mira, "Esok saja la p settle."


Budak2 dah terlompat2 kegembiraan sampai di Hotel. Kami pon bersantai sambil makan snacks yang aku beli. Mira masak air, kami minum petang. Aku bancuh Milo. Dalam masa membancuh itu, hati ini terasa tak sedap. Aku minum Milo yang "free" itu. Rasa bersalah pulak. Tiba2 terdengar suara kecil berkata2.. "ahh, bukan aku curi, bukan aku tak mau bayar, cashier tu yang tak scan dengan betul!!" Terdengar lagi kata2.. "kalau tak bayar pon dia tak tahu.."


Petang itu kami semua turun mandi manda di swimming pool Hotel. Seronok mandi bersama anak2, adik beradik dan anak2 saudara. Riuh rendah kami di pool itu. Aku berenang bersungguh-sungguh, kononnya menggantikan exercise harianku kerana esoknya kami ada plan nak beli nasik ganja di Market Kangar!


Hujan turun dengan lebatnya tiba2. So kami semua berlari naik ke bilik. Berehat dan mula mencatit order untuk makan malam. Lepas berborak, makan dan mula berbaring.. tiba2.. aku tersedar sesuatu! Rantai kaki berharga RM800 yang baru kubeli 2 bulan lepas tak ada di kaki ku. Mengadu pada mama dan ayah. Mengadu pada Mira, Ayie dan Fendi. Mungkin jatuh di pool kata mereka. Sedihnya..


Tidur malamku tak lena malam itu. Aku tiba2 terjaga di tengah malam, mengingati rantai kaki itu. Ralat sungguh rasanya. Tiba2 aku terfikir sesuatu.. Aku mengucap tiba2. Aku beristifar banyak2. Dia telah menunjukkan kebesaranNya. "Keuntungan" Milo RM13.50 itu terpaksa kubayar dengan rantai kaki berharga RM800... Aku jadi sedar diri ini telah dipujuk oleh suara syaitan yang mahu aku membuat keputusan yang salah. Sepatutnya aku ajak Mira berpatah balik ke kedai itu!


Selesai solat Subuh, aku berdoa pada Nya. Aku memohon di jumpa kan kembali rantai kaki itu. Ampunkan aku, Ya Allah. Aku rasa sungguh bersalah. Seawal 7 pagi kami turun ke pool hotel itu. Semasa kami sampai, ada pekerja hotel sedang membasuh kolam itu. Puas kami keliling kolam mandi itu, namun kelibat rantai kaki langsung tak kelihatan. Aku dah give up. Sedih. Hati terus berdoa. Aku berjanji dalam diam, aku akan segera ke kedai itu.


Tiba2 pekerja Hotel itu berkata, "Ada la kak, nampak tu?" sambil menunjuk ke dalam air, tempat dekat dengan kami berdiri. Memang ada rantai itu. Walaupun sebelum ini puas kami meninjau tapi tak pulak kami nampak. Allah Maha Kaya. Rantai kaki ku selamat di keluarkan dari pool dengan vacuum.


Aku segera menunaikan janjiku. RM13.50 ku bayar pada kedai itu. Pemilik kedai ucapkan terima kasih kerana sanggup datang membayar walaupun kesilapan di pihak pekerjanya. Dalam hatiku, aku tertawa.. kerana keuntungan RM13.50, aku nyaris kerugian RM800!!

Friday, March 18, 2011

Trip to Hatyai..

Cuti sekolah kali ni amat di nanti2 kan. Bukan hanya bagi Arina, Adam dan Akif, tetapi aku juga. Mungkin kerana kesibukan kerja dan menjaga anak serta aktiviti sekolah dan tuisyen mereka, percutian ke Hatyai amatlah kami semua nanti2 kan.

Bertolak dari Arau menaiki KTM, kami tiba di Hatyai dengan perasaan gembira. Bagi Arina, Adam dan Akif, inilah pengalaman pertama mereka ke Hatyai. Selama ini, kami ke Hatyai tak pernah membawa mereka tapi kali ini aku dan Aizal merasakan anak2 kami sudah besar.
Kami sempat melawat "Floating Market" dan ia merupakan satu pengalaman yang sangat menarik.



Akif membaca map of Hatyai.
Arina di depan Big C
Adam, Akif dan Arina di Floating Market


Night View dari Balcony Hotel
Breakfast Halal dari Hatyai Paradise Hotel
Hotel yang cukup selesa.
Kids enjoyed swimming.
Getting ready to go out for Green Way Pasar Malam
The Hotel we stayed.
Stop and break with ice cream.
Teruja dengan hand craft..
Buah tangan dari Hatyai
Kegilaan Adam dan Akif.
Depan Lee Plaza.
Melepak depan Central
Lagi view Floating Market

On the tuk tuk..
Adam dan Akif with "gajah"
At Padang Besar, after passport clearing.

Kami sangat gembira dengan trip ke Hatyai, especially bab makan.. hehe.. masih teringat Pulut Ayam, Pulut Mangga dan Nenas Manis. Surely we will go there again. Pastinya Arina, Adam dan Akif telah membuktikan mereka mampu berjalan jauh tanpa merengek walaupon ada sekali Adam dan Akif berkata, "kita pernah jalan2 banyak macam ni kat Christchurch tapi kat CHC sejuk, Thailand panas.. " hahaha...

Saturday, March 5, 2011

Evadhiazara

Rumah mama di Kangar, Perlis sudah lama tiada anak kecil. Akif lah cucu yang bongsu sebelum kehadiran anak kecil ini..

Ini anak ketiga adikku Fendi. Dia lahir semasa kami di Dunedin. Namanya aku dan Mira pilih semasa kami ketandusan idea untuk menamakan anak kecil ini..

EVADHIAZARA. Kami pilih nama itu kerana ia mempunyai maksud yang baik iaitu cahaya kelembutan. Kehadiran Dhiazara dalam keluarga kami telah memberikan satu kebahagiaan buat kami semua.

Dhia ternyata kanak-kanak yang comel perangainya. Dia suka mengajuk perbuatan kita. Suka meniru lenggang-lenggok kami dan suasana bersama Dhiazara membuatkan semua ketawa. Keletahnya begitu bersahaja yang akan membuatkan semua orang suka padanya.



muka geram
muka disuruh senyum
buat2 selamba
tunjuk gigi
muka baek..

Arina sangat diminati Dhiazara. Arina juga begitu. Kami looking forward nak balik Perlis untuk bersama-sama Dhiazara. Dhiazara, we all love u!

Friday, March 4, 2011

Congrats to Mira!

Mira, my the one and only sister baru saja dapat her Masters' results. She passed with flying colors and she scored A+ on her thesis project paper. Kami semua sangat bersyukur dan bangga bangat!

Syukur Alhamdulilah, satu stage baru untuk Mira, semoga Mira cepat dapat kerja dan boleh sambung study lagi.. haha.. Congrats dear, u have made us proud. Terima Kasih Allah kerana telah memudahkan perjalanan hidup adikku.